Aparatul dentar. Merita sau nu sa fie purtat?

In ciuda faptului ca exista o multime de mituri despre aparate dentare, numarul celor care apeleaza la aceasta solutie ortodontica pentru imbunatatirea zambetului este din ce in ce mai mare. Este oarecum firesc, in conditiile in care avantajele oferite de un aparat sunt uriase:

  • Ofera un zambet perfect. Chiar si persoanele care au probleme in ceea ce priveste forma danturii pot sa ajunga sa aiba zambet perfect, atata vreme cat au putina rabdare si merg la un ortodont bun.
  • Asigura o functionare corecta a danturii. Doar 2% din populatia globului se poate lauda cu dinti perfecti pe care ii pot folosi cu incredere in orice situatie. IN rest, oamenii au probleme legate de masticatie, au dureri, parodontoza, carii, etc. Aparatul dentar nu scapa e nimeni de carii, insa poate sa corecteze muscatura si sa ofere o masticatie perfecta.
  • Contribuie la o stare de sanatate mai buna. Foarte multi din cei care cauta aparate dentare Bucuresti o fac pentru estetica. Totusi, un aparat dentar poate sa aiba extrem de multe beneficii pentru tot organismul. Spre exemplu, riscurile de dezvoltare a parodontozei sunt mult mai mici pentru cei care poarta aparat dentar. Acelasi lucru se poate spune de o multime de alte boli, cum ar fi cele de stomac. Abilitatea de a mesteca corect poate fi extrem de importanta pentru o digestie mai buna.

Cu siguranta, pentru toate avantajele pe care le ofera, aparatele dentare merita. Raman, totusi, o multime de intrebari si foarte multe mituri pe care oamenii le cred si care nu sunt adevarate.

Cat de scump este un aparat dentar?

Medicii ortodonti o gama diversa de aparate dentare la preturi atractive. Acest lucru este cauzat de varietatea mare de aparate. Se poate opta pentru  aparate clasice, din metal, aparate din safir, linguale, fixe sau mobile. Fiecare solutie vine cu propriile avantaje, dar si cu o serie de dezavantaje. In general, costurile unui aparat dentar incep de la cateva mii de lei si ajung la cateva mii de euro. Trebuie sa se tina cont, insa, ca tratamentul este unul de lunga durata si se poate intinde pe mai bine de doi ani.

Care sunt cele mai populare mituri despre aparatele dentare?

  • Pentru a avea aparat dentar, trebuie sa ai dantura perfecta si permanenta. Multi parinti nu le pun celor mici aparate dentare, considerand ca aparatul se pune doar dupa ce toti dintii de lapte au fost schimbati. Este o greseala, in conditiile in care aparatul poate sa fie pus oricand dupa varsta de 7 ani. De fapt, cu cat este mai devreme, cu atat oasele sunt mai maleabile si le este permis dintilor sa creasca cat se poate de normal.
  • Tratamentul ortodontic nu este destinat adultilor. Nu este nimic mai gresit in aceasta afirmatie. Este adevarat ca tratamentul ortodontic poate sa fie de lunga durata la adulti, in conditiile in care oasele sunt deja formate. Cu toate astea, adultii pot sa poarte aparat dentar fara probleme si sa obtina rezultate uimitoare. In ultimii ani, aparatele au devenit din ce in ce mai eficiente.
  • Purtarea aparatului dentar doare. De asemenea, este o afirmatie falsa. Este adevarat ca in primele zile dupa montarea aparatului pot aparea momente de disconfort, insa nu este nimic insuportabil. Dupa cateva zile, aparatul va fi simtit ca o parte naturala a corpului.
  • Dupa indepartarea aparatului pot ramane urme pe dinti. Daca se respecta o igiena orala cat mai buna, riscurile sa ramana urme pe dinti sunt zero. Daca igiena nu este pastrata, este posibil ca zona dintelui care nu are braketi sa se pateze, iar zona cu braketi sa ramana alba.

Aparatul dentar este, asdar, o solutie extrem de eficienta, care poate sa aduca o multime ed avantaje pentru cei care il poarta. Daca ai dinti care nu arata perfect, poti sa mergi la un ortodont pentru un plan de tratament.