Cei mai mari scriitori de romane din toate timpurile

Cei mai mari scriitori de romane din toate timpurile

Se spune ca pixul este un instrument mai puternic decat sabia. Daca esti un cititor impatimit, cu siguranta stii asta! Unii dintre cei mai influenti oameni din istorie au fost scriitori, autori ai celor mai importante lucrari de literatura si politica din toate timpurile. Scriitorii au modelat istoria omenirii, capturand unele dintre cele mai importante evenimente istorice si reflectand intr-un mod profund cultura unei lumi in continua schimbare. Dar cine sunt cei mai mari scriitori de romane din toate timpurile?

Cei mai mari scriitori de romane din toate timpurile

Conform criticilor literari, scriitorii de romane care au influentat cel mai mult omenirea sunt urmatorii:

  1. Fyodor Dostoievski. Romancier, jurnalist, scriitor de povestiri scurte, filozof si eseist, Dostoievski a explorat in lucrarile sale literare psihologia in turbulentele politice, sociale si spirituale ale Rusiei din secolul al XIX-lea. Scrierile sale dezvaluie o gama larga de teme filosofice si religioase.

Este cunoscut cel mai mult pentru romanele “Crima si pedeapsa”, “Idiotul”, “Fratii Karamazov” si “Amintiri din casa mortilor”. Chiar si acum, la un secol si jumatate de la moartea sa, se simte inca amprenta lui Dostoievski asupra literaturii ruse, multi critici literari din intreaga lume studiindu-i in continuare lucrarile.

  1. Charles Dickens. Charles Dickens a fost un om extraordinar. Desi este cunoscut mai mult ca romancier reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, el a fost mult mai mult decat atat. Toate romanele sale sunt opere clasice ale literaturii engleze, cele mai sonore dintre ele fiind “Oliver Twist”, “David Copperfield”, “Casa umbrelor” si “Marile sperante”.

Dickens avea un nivel de energie aproape de necrezut. In plus fara de scrierea unora dintre cele mai bune romane din istorie, el a avut o cariera impresionanta in actorie, editura literara, s-a implicat profund in campanii sociale si a fost un mare filantrop.

  1. Jules Verne. Poet, dramaturg si romancier de origine franceza, Jules Verne, cu siguranta, isi merita locul in aceasta lista a celor mai mari scriitori din istorie datorita romanelor sale de aventuri. El a fost numit tatal science fiction-ului, avand o influenta colosala asupra dezvoltarii acestui gen literar. Mai mult decat atat, este considerat un profet sau predictor al tehnologiei care a fost inventata dupa moartea sa. Jules Verne a vorbit despre omul care va pasi pe Luna, a prezis internetul, a descris detalii din viata moderna: zgarie-norii, televiziunea, calculatoarele si cultura preocupata de online. Printre cele mai renumite romane sale sale se numara “Insula cu elice”, “20 000 de leghe sub mari”, “Calatorie spre centrul Pamantului” si “Ocolul Pamantului in 80 de zile”.
  2. Leo Tolstoy. Contele Lev Levski Nikolaevich Tolstoy este unul dintre cei mai mari romancieri rusi din toate timpurile. Criticii literari considera ca doua dintre romanele sale, “Razboi si pace” si “Anna Karenina”, stau in varful fictiunii realiste. De multe ori a fost mentionat ca fiind cel mai mare scriitor de romane care a existat vreodata, asa ca merita un loc in acest top select.

Gustav Flaubert, gigantul scriitor francez, citind “Razboi si pace” a exclamat : “Ce artist si ce psiholog!”. Matthew Arnold, marele poet britanic, a spus candva: “Un roman al lui Tolstoy nu este o opera de arta, ci o bucata de viata.”

  1. George Orwell. George Orwell a fost numele de artist al lui Eric Blair, un scriitor de romane din secolul al XX-lea care si-a completat cariera ocupandu-se, de asemenea, de jurnalism, eseuri, critici literare si de comentarii sociale. El a fost renumit in toate domeniile, dar a ramas in memoria oamenilor din ziua de azi pentru doua dintre romanele sale, “Ferma animalelor” si “1984”, ambele fiind considerate unele dintre cele mai importante lucrari ale literaturii secolului al XX-lea si doua dintre cele mai influente.