Cine este autoarea Lucreţia Titirica

ghid nursing

Lucreţia Titirica cea mai importantă persoană în profesia de asistent medical, este considerată a fi cea mai importantă personalitate romana din domeniul asistenţei medicale, având în vedere faptul că are sute şi mii de cărţi scrise şi a muncit din greu pentru a se dezvolta în acest domeniu şi a dezvolta această profesie, adesea fiind asociată cu alte persoane celebre de altfel din domeniul medicine precum:

  • lorence Nightingale
  • Edith Cavell
  • şi Virginia Henderson

Cele trei reprezentate menţionate anterior sunt cele care au creat identitatea acestei profesii şi care au reuşit în cele din urmă să pună bazele nursingului modern. În această situaţie Lucreţia Titirica a fost cea care a dus mai departe această “tradiţie” devenind o legendă vie în domeniul asistenţei medicale. Aşa cum am menţionat şi în rândurile de mai sus Lucreţia Titirica este cunoscută printre altele şi datorită cărţilor pe care le-a redactat cu aceeaşi pasiune şi dăruire cu, care a activat în acest domeniu. A elaborat mai bine de 10 manuale care la ora actuală are se regăsesc în programele de învăţământ, examene şi concursuri.

Principalele lucrări publicate sunt:

  • Breviar de explorări funcţionale şi îngrijiri speciale acordate bolnavului;
  • Dicţionar de termeni pentru asistenţii medicali;
  • Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale;
  • Îngrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistenţii medicali;
  • Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistenţii medicali.

ghid nursing

De asemenea, are o colecţie impresionantă de diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţara sau în străinătate, precum: Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, dar şi numeroase premii pentru contribuţia importantă la afirmarea profesiei de asistent medical în România şi în întreaga lume.

Tot datorită muncii pe care a depus-o în decursul anilor de activitate, Lucreţia Titirica a fost premiată în anul 2002, atunci când a primit diploma de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, că o recunoaştere deosebită a activităţii sale de peste 40 de ani în slujba profesiei de asistent medical şi a oamenilor.

Şi nu în ultimul rând, datorită felului în care s-a dedicat muncii şi oamenilor deopotrivă. Tocmai de aceea cartea intitulată “Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale” pe care a scris-o este în scopul de a ajuta pe cei care vor să urmeze aceeaşi cale ca şi a dumneaei, respectiv cea de a ajuta atât medicii de familie, cât şi oricărei alte persoane interesate să prevină îmbolnăvirile, să acorde primul ajutor sau să trateze şi să vindece multe dintre îmbolnăvirile cu care ne confruntăm astăzi.

De asemenea, a fost considerată a fi o persoană dură, dar extrem de altruistă în domeniul în care a activat şi un model demn de urmat de către cei pe care i-a instuit.