Cum sa respingi teama de (in)succes intr-o industrie competitiva

Cu siguranta, o anumita tractiune vine din exterior, din dorintele sau capriciile altor persoane. De cele mai multe ori, vine din interior. Cu alte cuvinte, poti fi propriul cel mai rau dusman atunci cand urmaresti sa construiesti si sa sustii impulsul in proiectele tale. In cea mai mare parte, exista doua motive opuse pentru care va puteti auto – sabota munca. Unul este frica de esec – iar celalalt este frica de succes.

Teama de esec este destul de explicativa. Nimeni nu doreste sa dea piept rusinii si esecului. Frica de succes, pe de alta parte, este mult mai complicata.

De ce ne temem de succes?

Auzim adesea ca pentru a avea succes, trebuie sa renuntam la ceva – ceva care poate fi important pentru noi. Astfel de povesti de auto – sabotaj ne impiedica sa reusim la cele mai inalte niveluri. Temandu-ne ca succesul va avea un pret prea abrupt, lasam efectiv sa se piarda potentialul muncii noastre.

S-ar putea sa aveti propria poveste personala adanc inradacinata care sa va explice teama de succes. Cu toate acestea, exista si o serie de situatii comune in care succesul genereaza temeri:

  • Succesul nu poate fi repetat;
  • Succesul imi va strica relatiile;
  • Succesul si virtutea nu pot coexista.

Sunt adevarate asemenea povesti? Nu – dar iata problema: o poveste nu trebuie sa fie adevarata pentru tine sa actionezi ca si cum ar fi fost.

Este vorba despre un loc confortabil – pana cand veti crea vointa si curajul de a vedea ca, in realitate, status quo-ul nu este sigur. De fapt, este periculos prin faptul ca te impiedica sa devii cea mai buna, cea mai creativa si ambitioasa femeie de succes. O astfel de mediocritate are ca rezultat totul, de la apatie la furie.

Va amintiti de cele trei tipuri de povesti pe care le-am evidentiat mai devreme? Sa aruncam o privire mai atenta asupra fiecaruia:

  1. Succesul nu poate fi repetat

Minuni unice – in afaceri, sport, politica, divertisment, arte si cultura populara – sunt abundente. Ne reamintesc pe buna dreptate ca succesul poate fi trecator. Insa dezavantajul de a face minuni cu un singur hit este ca coboriti bara in propria munca – sau, mai rau, va abtineti de la a continua eforturile din ce in ce mai mari.

  1. Succesul imi va strica relatiile

Cu siguranta, ati experimentat situatii in care o colega lucreaza doar pentru ca celelalte sa devina invidioase. Problema este ca nu ii poti lasa pe altii sa iti dicteze succesul, nu la serviciu sau in viata. Desi respingerea acestei povesti poate necesita anumite conversatii dure cu tine si cu colegele tale, este necesar daca esti cu adevarat serios cu privire la avansarea in cariera si obtinerea unui succes la nivelul urmator.

  1. Succesul si virtutea nu pot coexista

Pot fi multe iteratii ale acestei povesti in capul tau, dar toate spun acelasi lucru: oamenii de succes pierd ceva important pe parcurs – decenta, onoare, creativitate, autenticitate sau orice alt numar de alte virtuti. Dar devine usor sa respingi aceasta poveste atunci cand ai in vedere nenumaratele exceptii. Ganditi-va la nenumarate modele de rol care au (sau au fost) odata reusite si virtuoase: Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi, Mama Teresa, Warren Buffett, Bill Gates, Oprah Winfrey – lista continua.