Generatoare pe gaz vs. generatoare diesel – cum alegi cea mai buna solutie?

Gazul natural poate fi utilizat in generatoare pentru situatii de urgenta, iar modul de functionare continua face ca gazul sa fie considerat unul dintre cei mai accesibili si eficienti combustibili dintre resursele neregenerabile pentru a genera energie electrica. Legat de costuri, carbunii sunt singurii combustibili care sunt mai ieftini decat gazul natural, dar care din cauza proprietatilor lor foarte poluante nu sunt considerati o solutie alternativa. Astfel, cele mai importante avantaje ale generatoarelor pe gaz natural sunt costurile reduse de exploatare si de utilizare comparativ cu generatoarele diesel, pe langa emisiile reduse.  Se poate cumpara si utiliza un generator pe gaz in mai multe situatii iar eficienta acestuia depinde aproape exclusiv de modul de utilizare.

Gazul este un combustibil care se obtine sub forma lichida prin forarea solului si este transformat ulterior in solutie gazoasa fiind apoi pus la dispozitie populatiei cu ajutorul conductelor si containerelor. In ceea ce priveste instalarea, un generator alimentat cu gaz natural are nevoie de instalare similara cu un generator diesel. Principala diferenta intre cele doua tipuri de generatoare este combustibilul si forma de stocare sau accesibilitate.

Un generator gaz este utilizat in zonele care beneficiaza de furnizare neintrerupta a gazului printr-o retea dedicata, in cazul in care generatoarele au o utilizare recurenta si continua.

Un generator de curent pe gaz are avantajul de a utiliza un combustibil mai curat si mai ieftin comparativ cu alti combustibili care nu sunt regenerabili, ceea ce face ca amprenta acestui produs asupra mediului sa fie foarte mica. Spre deosebire de alti combustibili fosili, cum sunt motorina, carbunele si benzina, nivelul de emisii este foarte mic. Printre consectintele directe ale acestui lucru se numara si faptul ca mirosul scurgerilor este neglijabil si nu va afecta persoanele care se afla in apropiere de acest generator. Un alt avantaj oferit de generatoarele pe gaz este utilizarea si adaptarea lor usoara pentru reutilizare termica, precum cogenerarea in cazul sistemelor de apa calda sau incalzire.

Spre deosebire de generatoarele diesel, generatoarele care functioneaza pe gaz au nevoie de instalare intr-o locatie in care exista retea de distributie a gazelor naturale disponibile. In cazul unor dezastre naturale, sistemele de alimentare sunt cele care pot sa afecteze disponibilitatea retelelor deoarece nu pot fi stocate in apropierea generatorului. Gazele naturale pot prezenta un risc mai mare comparativ cu motorina, insa in cazul de fata, generatoarele pe gaz sunt proiectate de asa natura incat riscurile sa fie aproape nule.

Motorul si sistemul sau de control sunt mult mai pretentioase ceea ce inseamna ca pretul final va fi mai mare comparativ cu generatoarele pe motorina, insa datorita faptului ca aceste generatoare sunt mai economice costurile vor fi amortizate.

Generatoarele diesel pe de alta parte au nevoie constant de o sursa de alimentare care sa le ajute sa se mentina functionale, iar atunci cand rezervorul se goleste, ele nu vor mai furniza curent pana la realimentare. In acest sens, aceste generatoare trebuie sa fie constant verificate pentru ca totul sa ramana in functiune atunci cand se intrerupe furnizarea de energie electrica.