Le Mans – un film american fascinant

Le Mans

Le Mans este un film american inspirat din realitate care ne aducein prim plan Ccursa de 24 de ore de la Le Mans din anul 1970.

Este bazat pe ideea actorului si co-producatorului Steve McQueen, filmul fiind unul dintre cele mai bune filme de curse automobilistice si  in acelasi timp un document edificator despre sporturile auto din acele timpuri.

Premiera filmului Le Mans  a avut loc la 9 octombrie 1971 și este considerat impreuna cu filmul Marele Premiu din 1966 ca fiind unul dintre cele mai renumite filme de curse automobilistice.

Acesta ne prezinta desfasurarea cursei traditionale de anduranța de 24 ore de la Le Mans, Franta.

Filmul  este de lung metraj si are caracter de documentar, cu excepția flashback-urilor la descrierea cursei din 1970 , folosindu-se scene din cursa reala.

Pe scurt, este vorba de rivalitatea dintre pilotul american Michael Delaney conducand un Porsche 917, provocand un accident la cursa din anul anterior la care prietenul și colegul sau de curse Piero Belgetti a avut un accident fatal.

Inclusiv  rivalul sau germanul Erich Stahler, avand un Ferrari 512S, cu care se duelează  pe pista circuituluieste marcat de cele intamplate.

Delaney este traumatizat de cele întamplate, iar sentimentele sale sunt un cumul de vinovatie și ambitia de a castiga cursa

In aceste conditii deloc confortabile  el ia startul din nou în cursa Le Mans.

Filmul dezvaluie si legatura dintre  Delaney și vaduva prietenului sau, Lisa Belgetti, care este marcata de moartea soțului.

Intr-un stil parțial documentar in care in primele 38 de minute, nu există niciun dialog,

Pe fondul unui scenariu care contine secvențe reale din concurs, spectaculoase pentru acel timp, sunt intercalate dialogurile și acțiunea.