Noul cod rutier 2019

noul cod rutier

Acesta a intrat in vigoare pe data de 12 octombrie insa nu toti participantii la trafic il cunosc sau si-l insusesc.

Restrictiile acestuia sunt destul de drastice si ele vizeaza atat soferii cat si biciclistii sau utilizatorii trotinetelor.

O noutate aparte o constituie reglementarea folosirii telefonului in timpul sofatului, utilizare care in decursul timpului a dus la un numar semnificativ de accidente rutiere unele dintre ele chiar foarte grave.

In noul Cod Rutier,  clasa a III a de sanctiuni cuprinde contraventia prinvind folosirea telefonului mobil in timpul deplasarii in ceea ce priveste tinerea in mana sau folosirea mainilor in orice mod a acestuia, pe drumurile publice in timpul conducerii oricarui tip de autovehicul si a oricarui tip de dispozitiv pentru inregistrare sau redare text sau video.

Aceasta impunere este valabila si in cazul in care autovehiculul stationeaza pe un drum public chiar si la semoafor si se penalizeaza cu intre 6 si 8 puncte, amenda 870-1160 lei .

Este un fapt banal, dependenta de telefon inclusiv in trafic dar acesta incepand cu aceasta data atrage amenzi usturatoare ca de altfel si alte fapte care pot conduce la contraventii de loc de neglijat.

Gesturile obscene la volan, aruncarea gunoiulu pe geamul masinii, noroiul existent pe roti, amplasarea animalelor de companie in alte locuri decat cele stipulate in lege, toate conduc la amenzi usturatoare si puncte-amenda.

Pe langa acestea mai sunt sanctionate si lipsa anvelopelor de iarna in sezonul adecvat, sistem antifurt neincadrat in parametrii impusi de lege, foliile auto si abtibildurile sau reclamele auto montate in locuri care impiedica vizibilitatea soferului in trafic.

Numerele de inmatriculare trebuie montate in locul destinat acestora iar stationarea pe autostrada sau fortarea semaforului atrag amenzi contraventionale mari sumele fiind cuprinse intre 1305 si 2900 lei si puncte amenda intre 9 si 20.

Pe langa acestea, condusul in stare de ebrietate, depasirea pe linie continua sau mersupe contrasens sunt greseli care atrag amenzi enorme si chiarpot atrage intocmirea unui dosar penal cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioada determinata de timp.

Fiecare participant la trafic trebuie sa respecta cu strictete noul cod rutier intrucata cesta vine in sprijinul aplicarii unei conduite normale in trafic.

Si daca pentru soferii amatori aceste sanctiuni nu creaza un discomfort prea mare nerespectarea loc de catre soferii profesionisti pot conduce in unele cazuri la pierderea locului de munca odata cu suspendarea permisului si trebuie ca fiecare conducator in parte sa inteleaga ca nu se merita ca incalcarea banala a conduitei si regulamentului rutier sa puna in pericol viata oricarui participant la trafic.

Noul Cod Rutier care a intrat in vigoare pe data de 12 octombrie a acestui an vine in completarea codului rutier existent obligandu-ne sa intelegem importanta participarii in mod legal la trafic.