Procesul de adaptare la stomă  – ce trebuie să știți

pagină de Facebook

Descoperirea stomei

În perioada postoperatorie, pacientul se confruntă cu mai multe dificultăți. Veți descoperi prezența stomei și veți începe să înțelegeți schimbarea fizică, adică trecerea de la un orificiu ascuns anatomic la un orificiu vizibil pe abdomen, în mod temporar sau permanent. Veți sesiza senzații noi atunci când se reia tranzitul intestinal, cu emisia de gaz și primul scaun. Veți deveni treptat conștient de stomaterapie si de noua funcționare a corpului dumneavoastră.

Ca orice pierdere a unui organ sau funcție, această pierdere a controlului sfincterului are aspecte specifice. Într-adevăr, în societatea occidentală, individul are senzația că excreția este o funcție extrem de intimă pe care nu o poate gestiona decât în ​​cel mai bun caz în casă să, în împrejurimile sale familiare; această percepție poate fi pusă în raport cu noțiunea de caracter dăunător, atât pentru sine, cât și pentru alții, de „murdărie”.

Pacientul cu stomă se află astfel într-o poziție deosebit de delicată. Pregătirea devierii intestinale și incontinența bruscă implică, de asemenea, îngrijirea și manipularea echipamentelor specifice pentru un act ne-exercitat anterior.

După intervenția chirurgicală și înainte de a stăpâni procesul de schimbare a pungii, pacientul își exprimă adesea teamă de a avea scurgeri, de a se murdări, de a mirosi. Acest prim contact cu stomaterapia provoacă adesea un șoc emoțional intens la pacient, caracterizat prin anxietate, descurajare și tristețe legate de perspectiva schimbării obiceiurilor de viață.

Învățați să vă adaptați

Trebuie să știți că procesul de adaptare este firesc. Veți învață să priviți, să atingeți stomă și apoi să deprindeți îngrijirea, gestionarea alimentelor și organizarea generală a vieții cu pungă atașată la stomă.

Această învățătură este oferită pas cu pas de asistentul medical sau medic, într-un cadru relațional cald și empatic.

Un dispozitiv adaptat la stomă, un material fiabil contribuie la securizarea acestuia. Veți învață puțin câte puțin gesturile normale de a va schimba pungă, vă veți antrena pentru a le exersa și veți deveni parțial sau complet autonom atunci când ieșiți din spital.

La întoarcerea acasă, după părăsirea mediului sigur al spitalului, probabil vă veți simți nesigur. Trebuie să câștigați încredere în îngrijirea personala și în stomă. Multe persoane trăiesc o viață mai simplă atunci când au stomă, față de perioadele anterioare în care durerile și mersul foarte des la toaletă nu le permiteau să ducă o viață normală.

Calitatea vieții

Pacientul cu o diversiune intestinală temporară sau permanentă suferă modificări corporale și are nevoie de un timp de acomodare Această perioadă, care poate dura în medie aproape un an, poate fi considerată o călătorie lungă în timpul căreia pacientul cu stomă și-a redefinit modul de viață.

Imaginea corpului

O stomă provoacă o modificare a imaginii corpului; există o ruptură în reprezentarea mentală pe care individul o are asupra propriului său corp.. Această schimbare provoacă unor persoane o scădere a stimei de sine, un sentiment de lipsă de valoare. Adesea, intensitatea reacțiilor emoționale la modificarea corpului este mai puțîn legată de gravitatea dizabilității decât de importanța atribuită aspectului fizic. Această pierdere a integrității generează uneori o reacție depresivă sau alte mecanisme de apărare. Vestea bună este că în procesul de adaptare la stomă starea persoanei se îmbunătățește progresiv.

Lipsa și diminuarea durerilor, libertatea de mișcare oferită de stomă vor înlocui încet încet senzațiile mentale dezagreabile. Simplitatea cu care se manevrează pungă atașată la stomă, modul de mișcare și de îmbrăcăminte lejer vor contribui la starea de bine. Familia, prietenii, partenerul de viață sau copii contribuie decisiv la păstrarea unei imagini pozitive despre viață a celui care a suferit operația. De aceea, trebuie să rețineți că procesul de adaptare la viață cu stomă va îmbunătățește modul de a trăi și va ajută să va desfășurați normal activitățile.